< back

Handel je voordat je je hersens gebruikt?

24 december 2018

 

Het kan zijn dat personen in je omgeving zeggen: “De waarheid doet pijn”, maar je moet er wel degelijk aan werken om de waarheid het licht te laten zien. Zelfs al houdt dit in dat je je soms onbezonnen moet gedragen en je ondernemingen tegengewerkt zullen worden. Hoe vaak wordt het niet tegen kinderen gezegd: “Je moet je gedrag veranderen!” Veel mensen beseffen niet dat je een kind met zo’n opmerking opzadelt met een probleem. Want hoe graag het kind ook zou willen: het kan zijn gedrag niet op commando veranderen. Gedrag is ingesleten, oud gedrag vervangen door nieuw is lastig.

 

En zo krijgt het kind er een ervaring bij: een ervaring van falen. Hoe kun je jouw kind iets nieuws leren zonder dat het zijn gevoel van eigenwaarde wat hij al heeft opgebouwd hoeft te verliezen?

 

Veranderen kost tijd. In de hersens moeten namelijk nieuwe neurale paden worden aangelegd. Door die paden vaker te bewandelen, kunnen ze steviger worden. Dat gaat vaak gepaard met twee stappen vooruit en 1 stap terug. Het duurt gemiddeld 6 weken tot dat een verandering is doorgevoerd in ons brein. Het nieuwe gedrag moet een gewoonte worden. Zo groeit langzaam een nieuwe weg in ons brein en ons functioneren.

 

Ook als je nieuwe dingen leert moet je je ‘gedrag’ veranderen. Het oude gedrag moet in je brein worden vervangen door het nieuwe. Dat kost dus tijd en vraagt om veel herhaling.

 

Er zijn veel manieren om nieuwe paden in het brein aan te leggen. Sommige hiervan zijn leuk om te doen en erg eenvoudig. De combinatie van zingen, bewegen en tegelijk je vingers bewegen is bijvoorbeeld een goede manier om de beide hersenhelften te activeren en ze beter samen te laten werken. Dat helpt bij het leren, want als je brein veel paden tegelijk beschikbaar heeft kan je beter nieuwe informatie opnemen. Zing en beweeg je door de wintermaanden, zing met jouw kind liedjes uit bijvoorbeeld het boek “Rijmpjes en versjes uit de oude doos”. Samen met mijn kinderen heb ik veel plezier beleefd aan “Twee emmertjes water halen, in Den Haag daar woont een graaf, en de Biblebontse Berg”. Of zing samen natuurlijk de kerstliedjes met deze dagen, terwijl je jouw lichaam wiegt en je vingers beweegt en de handen en armen in beweging brengt. Laat ook je voeten meedoen. Sluit je ogen en laat het gebeuren. Zo ontstaan nieuwe bewegingen, misschien zelfs nieuwe klanken en melodieën. En gaan er in je brein nieuwe lichtjes branden!

 

Samen met Draakje wens ik jullie fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2019!

 

Met hartelijke groet,

Jose

© 2013 O2 for Kids - This is a MANUS creation