< back

Het blote voeten spel!

26 mei 2017

Een tip voor een warme dag:

Om stevig te wortelen op aarde heb je twee prachtige instrumenten: je blote voeten! Weet je nog…

 

hoe warm zand tussen je tenen voelt of hoe het zachte gras kriebelt tussen je tenen? Of als je voorzichtig over grind of over het warme asfalt van de weg loopt?

 

Om goed over al die ondergronden te kunnen lopen moet je je met je voeten op de bodem afstemmen. Heel subtiel pas je direct je voetstap aan. Hierdoor “aard” je jezelf. Je aandacht gaat naar je voeten en de aarde daaronder: dat maakt de verbinding van de mens met de aarde.

 

Met wat training kun je jouw voeten trainen! Maak een blote voeten spel.

 

Het kan op een pleintje of op een grasveld gespeeld worden. Je hebt een paar jumbo dobbelstenen nodig, deze kun je gemakkelijk zelf maken, bijvoorbeeld van schuimrubber, karton of van hout. Laat bij een houtzagerij of vraag je opa eventueel afvalbalken tot blokken te zagen (of blokjes), bijvoorbeeld 10 x 10 cm. Schuur de vlakjes, zeker de randjes, en breng op de vlakken de “ogen” aan. De ogen kunnen ingebrand worden (met een volwassene) of met verf worden aangebracht.

 

Daarnaast heb je een aantal bakken nodig waarin je o.a. zand, water, modder, takjes, bladeren, schelpjes of grind doet.

 

Teken op de grond een ganzenbord of labyrint. Op gras kun je voetbalkalk (vraag aan de voetbalvereniging) gebruiken, op het plein stoepkrijt. Zet verspreid over het ganzenbord de bakken neer. De dobbelstenen gooien en lopen maar!

 

Jongere kinderen kun je lekker laten stappen. Oudere kinderen kunnen een aantal regels uit het ganzenbordspel gebruiken, zoals in de put zitten en wachten tot je bevrijd wordt. Laat hen vooral zelf regels bedenken, dat kunnen ze heel goed zelf.

© 2013 O2 for Kids - This is a MANUS creation