< back

Hoe wordt je de beste en leukste ouder?

12 februari 2018

“Een zaadje heeft de tijd nodig om te ontkiemen. Met voldoende liefde, warmte, aandacht groeit dit uit tot een prachtige bloem. Vol vertrouwen stralend er zijn.”

Denk aan de liefdevolle stralende blik van jouw kind, de ongeremde omhelzing of de intimiteit van een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan, of een stille wandeling hand in hand. Zulke momenten van emotionele binding met onze kinderen zijn een deel van het geweldige loon voor het moeilijke baantje dat opvoeden heet. Maar vaak ontgaat deze binding ons. We bevinden ons meer in een strijd dan in een verbintenis. De rest van het verhaal kennen we: de ontroostbare baby, de kleuter met woedeaanvallen, de leerling uit groep 5 die boos is over zijn bedtijd, de 12-jarige die op zijn slaapkamer zit te mokken, of de 14-jarige die gauw nog op haar scherm moet voor het ontbijt.

De natuurlijke uitbundigheid en nieuwsgierigheid van kinderen zorgt vaak voor conflicten en ruzie. Hoe blijf je dan als ouder ontspannen, behoed je jezelf en jouw kind voor een negatieve spiraal aan emoties en blijf je oprecht in contact?

Wanneer kinderen overweldigd worden kunnen ze vaak niet in woorden uitleggen wat er bij hun aan de binnenkant allemaal gebeurd. Als jij even geen aandacht kan geven aan jouw baby in de box omdat je staat te koken of je zegt tegen je zoon of dochter dat hij zijn scherm weg moet leggen, en voorbij is de rust. Dat laat jouw zoon/dochter duidelijk merken door misschien wel te slaan, schreeuwen, woedeuitbarsting, huilen, zich terugtrekken, of de situatie vermijdt. Als ouder hoop je dat dit moment snel voorbij gaat? Ook jij raakt overweldigd door je eigen gevoelens, raakt verward, gefrustreerd, verveeld of woedend misschien wel? Vaak reageer je op het gedrag dat aan de buitenkant zichtbaar voor jou is in plaats van aandacht te besteden aan het gevoel dat eronder ligt.

Wat een kind probeert aan te geven op zo’n moment is denk ik, verlies de situatie of wat eraan vooraf gaat niet uit het oog, nl. het volgende, “ik heb een heftig gevoel wat ik niet kan handelen op dit moment.”

 

Wat kun je doen om de intense gevoelens te accepteren, zowel die van jouw kind als die van jou:

Vaak worden conflicten zo opgelost dat 1 van beiden de strijd wint. Voor de relatie, heeft dat, zeker op den duur, schadelijke gevolgen. Het kind neemt de ouders kwalijk, of, andersom, de ouders nemen het hun kind kwalijk dat het altijd zijn zin doordrijft.

 

Bedenk bij jezelf als eerste “dit gaat ook weer voorbij/herinnering aan die leuke vakantie”. Dan reageer je op het eerste deel van de boodschap, in plaats van het te willen veranderen accepteer je de reactie van je kind en erken je dat het er is. Dan pak je het 2de deel van de boodschap en geef je bevestiging dat het OK is om dit gevoel te hebben en dat jouw zoon/dochter er wel mee kan omgaan. Vertrouwen geven is vertrouwen krijgen.

 

In een persoonlijk gesprek kan ik je ook de win-winmethode van Gordon uitleggen, de niet-verlies-methode wordt hij ook wel genoemd. Essentieel hierbij is het respect voor elkaars behoeften en de wens om voor jezelf te zorgen en daarbij rekening te houden met de ander (een goede relatie).

 

Tip: Oefen hiermee eerst op jezelf, op je eigen sterke emoties! Speel ermee, samen met je kind.

© 2013 O2 for Kids - This is a MANUS creation