< back

Ontmantel STRESS!

21 januari 2019

                                                           

Een artikel wat ik las in het Balans Magazine van december 2018. Vandaag beginnen de Cito’s voor groep 8. Na het uitkiezen van de juiste drinkfles vertrok mijn jongste dochter licht gespannen naar school. Ik maak me een beetje zorgen, voor het eerst gaat ze aan de slag met het maken van een toets met een dyslexieverklaring. Wat een begin van de dag…

Uit het artikel citeer ik psychologe mevrouw K. Stil: “kinderen met autisme en aanverwante diagnoses zijn veel gevoeliger voor stress en ervaren meer en hevigere stress: de wereld is overweldigend en onduidelijk. Er komen ook zoveel prikkels waardoor hun systeem sneller overbelast raakt. Ook is het lastig om gevoelens te reguleren (ook stressgevoelens) en is het lastiger om oplossingen te bedenken voor stressvolle situaties. Vaak zie je dan dat kinderen deze situaties willen vermijden en zich terugtrekken. Daarnaast ervaren ze vaker een trauma door pesten, vastlopen op school, zich onbegrepen voelen en/of een overbelast gezin, waarvan ze deel uitmaken. Als je kijkt naar de neurologische gevolgen van langdurige stress dan zie je snel een cirkel ontstaan. Langdurige stress zorgt voor een scala aan problemen: stemmingswisselingen, angstgevoelens, slaapproblemen, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, besluiteloosheid, enz. Staat ons dit de komende week te wachten….

Genoeg redenen om onze jongste de komende week wat extra in de gaten te houden. Ik begrijp dat een goede voeding een rol speelt. Ontspanning vindt ze gelukkig bij haar verzorgpaarden en onze hond Sep.

Loopt u als ouder ook tegen dit gedrag bij uw kind aan? Dan kunt u contact opnemen, dan kijk ik samen met u welke vaardigheden en trainingen uw kind kan gebruiken. Leren waar je stress van krijgt en kijken hoe je dit samen kunt aanpakken in plaats van situaties te vermijden geeft vertrouwen.

U kunt mij bereiken op telefoonnummer: 06-57347660. Tot ziens!

Hartelijke groet,

Jose

© 2013 O2 for Kids - This is a MANUS creation