< back

Samen-werken hoe doe je dat?

4 oktober 2019

De manier waarop mensen een probleem oplossen of een vaardigheid leren, hoe heet dat? Dat noem je ook wel een strategie. Misschien heb je dat woord wel eens gehoord? Bij veel spelletjes op de computer of met bijvoorbeeld ‘vier op een rij’ of Stratego is het verstandig om een goede strategie te hebben om te kunnen winnen. Het betekent dat je van tevoren bedenkt wát je gaat doen om te winnen; je gaat eigenlijk de stapjes van tevoren uitdenken. Hoe beter je dat doet, hoe groter de kans om te winnen! Als je zomaar wat doet – dus geen strategie hebt – kun je gemakkelijk verliezen. Lukt het jou dan om te blijven kijken in kansen of ga je denken in problemen? Want je hebt met jezelf die ene strategie afgesproken omdat je dan weet dat je gaat winnen. Hoe kom je dan bij jouw doel om te winnen?!

Want verliezen hoort erbij, dat weet je, anders weet je ook niet wat winnen is. Maar als verliezen bij jou voor stress zorgt, dan denk je misschien “het gaat me niet lukken” of voel je onrustig en wil je het liefst weglopen?

Wat kan helpen om weer in de winners-flow te komen? Zijn de volgende regels:

  1. Je spreekt met jezelf af: “Ik zeg wat ik wil en leuk vind”
  2. Wat waren de regels ook alweer? Je vraagt aan de ander wat ook alweer de regels en de afspraken waren;
  3. Ik vertrouw mijzelf en de ander
  4. Je houdt je aan deze regels en afspraken;
  5. Wij letten op elkaar, weet je ondertussen want je wilt ook de strategie van de ander doorzien om te weten wat jij kunt doen
  6. Kijken, luisteren, voelen;
  7. Wij houden rekening met elkaar

Dat doe je door hulp te geven maar ook door hulp te vragen;

Een compliment geven brengt een glimlach, dat geef je meestal voor wat is goed gegaan;

Zodat het wanneer je de volgende keer speelt het nog leuker wordt!

Zo leer je samenwerken!

Wil je misschien leren of weten wat jij nog meer kunt, kunt leren? Laat het me dan weten en vraag aan je vader of moeder om contact met mij op te nemen.

Tot ziens!

Groetjes,

José

© 2013 O2 for Kids - This is a MANUS creation